Provflygning med dubbelkommando:
Om du funderar på om modellflyg kan vara något för dig, men inte vet om du vill skaffa utrustning utan att ha provat lite först, så kan du få prova att flyga med oss med s.k. ” dubbel-kommando”. Detta innebär att vi kopplar ihop två R/C sändare där den ena manövreras av en flyglärare och den andra sköter du. Flygläraren startar planet och tar upp det på betryggande höjd och sedan får du ta över kontrollen av planet. Läraren kan när som helst ta över kontrollen över planet genom att trycka på en knapp på lärarsändaren. Du behöver inte göra någonting och riskerar inte att krascha. Detta är ett sätt för oss att kunna ge en inblick i hur kul det är att kontrollera ett flygplan från marken via radio. Vi tycker att det är en superhäftig känsla att styra planet med fullt proportionella rörelser som exakt följer rörelserna med spakarna. Sedan tillkommer naturligtvis inverkan av vind som man måste kompensera för varför vi föredrar att köra dubbelkommando då vinden är svag. Flygplanen fungerar precis som fullstora flygplan med de vanligaste roderfunktionerna: Höjdroder, Skevroder och Sidroder. Dessutom styr man motorns gaspådrag. Detta kallas att flyga med fyra kanaler och samtliga funktioner styrs fullt proportionellt mot spakarnas utslag. I Europa flyger vi R/C (förkortning för Radio Control), i sk ”mode 2” vilket innebär gas och sidroder i vänster styrspak och höjd- och skevroder i höger spak. Högra spaken motsvarar då joysticken i ett fullstort flygplan.
Förresten, det är inte så att fullstora plan kallas ”riktiga flygplan” till skillnad från modellplan… Modellflygplan är ju också riktiga, men inte lika stora… Så ser vi på det i alla fall. Och en annan sak att komma ihåg! En del påstår att det vi håller på med är en lek! De har alldeles Rätt! Och så kul vi har sen! :o)
Träning med simulator:
När du har provat att flyga lite dubbelkommando hoppas vi du blir biten och vill lära dig flyga. Detta kräver en del tålamod då det inte är så enkelt som en del kanske tror, men nuförtiden finns utrustning och hjälpmedel som gör inlärningen lååångt mycket enklare än förr!
Det första steget är inte att lägga stora pengar och massor av tid på att börja bygga en stilig modell av ett jaktplan från andra världskriget! Nuför tiden är det flygsimulator som gäller om du vill lära dig någorlunda snabbt! Vi har en enkel simulator i klubben som du gärna får prova för att se hur detta funkar. Man kopplar helt enkelt en radiosändare (eller en enkel ”dummy-sändare” till sin dator. Sedan kör man ett simuleringsprogram där man alltså styr planet på datorskärmen. Detta är ett utmärkt sätt att lära sig hur planet uppträder i luften och hur spakrörelserna kombineras för att man ska kunna kontrollera planets rörelser som man vill. Inte minst problemet med att styra planet när det flyger i riktning mot en själv är en konst man bäst övar in på datorn. Krascharna blir många i början men kostar ju ingenting. Med en knapptryckning är planet lagat och åter klart att lyfta på nytt! Om du vill kolla in hur en R/C flygsimulator fungerar och ser ut så titta tex på nätet efter simulatorerna ”Realflight” eller ”Phoenix”. En sådan simulator kostar mellan 1000:- och 3000:- beroende på vad som ingår. Men man kan förståss hitta dem även begagnade. Tänk bara på att de har uppgraderats under många år så kolla hur gammal version det är innan ett köp. Även en äldre version kan fungera bra, men priset ska ju då vara lägre. Hör av dig till oss i klubben om du undrar över simulatorer och vad man ska satsa på. Tänk på att en simulator inte bara är till för att lära sig grunderna. Den är ovärderlig när man vill testa en ny manöver och då kan börja nöta in rörelserna framför datorn innan man provar i verkligheten.
Flyga själv på riktigt:
Med grunderna inövade mha simulator så är man mycket bättre förberedd för fortsatt flyg med dubbelkommando. Så småningom är man redo att flyga själv och där kan vi också hjälpa till med tips angående utrustning och hur man bygger sitt plan. Idag behöver man inte lägga ner hundratals timmar på ett bygge av balsaträ, om man inte tycker den delen är lockande. (Vi är dock många som fortfarande tycker att den delen av modellflyget är lika kul som flygandet!). Idag är det vanligast att man köper en långt förarbetad monteringssats av en högvingad nybörjarmodell tillverkad i en sorts cellplast. Planet drivs då av en modern borstlös elmotor, en sk ”outrunner”. Elmotorn kompletteras av ett elektroniskt fartreglage (ESC) och ett laddningsbart batteri av sk ”Lipo” typ. Dessa elektriska drivsystem är otroligt effektiva och mycket enklare att hantera än glödstiftsmotorerna. Glödstiftare kan man gå över till senare om man är svag för ljudet och ”själen” i en förbränningsmotor. (Vem är inte det?), men eldrift innebär mer tid i luften och mindre mekande på marken. Något som är avgörande i början när man ska lära sig flyga. Det gäller att göra ”tröskeln” så låg som möjligt. När man kommit igång och kan flyga själv finns massor av kul vägar att gå vidare! Det gäller bara att ta sig över tröskeln!
Vi har haft mycket positiva resultat de här sommaren (2012) med dubbelkommando med elflyg och flera nybörjare har sedan skaffat sådana plan för att fortsätta på egen hand. Hör av er så tipsar vi om lämplig utrustning. Vi tror oss ha bättre uppfattning om vad som fungerar för en nybörjare än de tips du troligtvis får i affärerna.
Va kostar’e då?
Räkna med ca 2500:- till 4000:- för plan med elmotor, fartreglage, två lipo-ackar, laddare, sändare, mottagare och servon, dvs allt man behöver, men då är det grejer som man kan fortsätta flyga med länge! Det finns många mer leksaksbetonade ”paket”, men de har ofta en rad nackdelar och blir sällan långlivade. Hör av er till oss i stället för att bara köpa vad som helst, så kan vi ge några tips.
De senaste åren har flygplan tex av typen Multiplex Funcub och E-Flite Timber varit populära nybörjarmodeller. Ta en titt på Youtube!
/hälsningar Anders Lindström för BMFK